Senzatia de picioare grele, amorteli, furnicaturi, crampe musculare,
umflarea gleznelor ? De vina este circulatia periferica deficitara
(venoasa, dar si limfatica) care favorizeaza aparitia varicelor, a flebitelor si edemelor la acest
nivel. Afectiunea se
agraveaza in perioada anotimpului cald, din cauza temperaturilor ridicate, care provoaca vasodilatatia
si accentueaza stagnarea sangelui si a limfei la nivelul picioarelor.
Ce e de facut ?
-se recomanda
consumul de alimente care contin rutin, cu
efect protector al peretelui capilarelor sanguine, antiinflamator, antioxidant
si anti-trombotic: hrisca, polen, citricele (lamaile, in special
coaja, portocalele, grepfruit), caisele, visinele, ciresele, merele, prunele,
fructele de padure (coacazele rosii si negre, macesele, zmeura, afinele),
strugurii; alimente bogate in potasiu (banane, broccoli, cartofi dulci,
somon, sardine, ton, cod, halibut, sucul si apa de cocos, stafide);
alimente ce favorizeaza eliminarea apei din tesuturi (castravete, sparanghel,
sfecla rosie, varza, morcov, telina, ceapa, usturoi); sucuri naturale (afine,
citrice, ananas, patrunjel, telina)
-ceaiurile cu efecte diuretic-depurativ duc la
eliminarea excesului de apa si toxine si ajuta la curatarea sangelui: merisor,
coada calului, frunze de mesteacan, fructe de ienupar, troscot, frasin, matase
de porumb, ciubotica cucului, urzica, brusture, fenicul, nalba, papadie,
albastrelele, soc, ortosiphon, cozi de cirese, vulturica, sulfina
galbena, ghimpe, pir, ceai verde
-miscare si exercitii fizice usoare
(mers pe bicicletă, plimbare pe jos, înot)
· -evitarea statului
prelungit in picioare; a utilizarii pantofilor cu tocuri foarte inalte; a
bailor cu apa fierbinte.
Ne vin in ajutor o multime de extracte
din plante (sub forma de ceai, tinctura, capsule) cu efect
vasoprotector, vasodilatator, antiinflamator si diuretic, de micsorare a
vascozitatii sangelui si de favorizare a microcirculatiei locale: ceai alb,
ceai verde (3 cani/zi), sulfina galbena, mesteacan, coada-calului, ghimpe, vita-de-vie, afine,
merisor, macese, catina; extractul de ginkgo biloba cu actiune vasoprotectoare si antiinflamatoare,
vasodilatatoare la nivel central si periferic, antiagreganta plachetarea; resveratrolul-prezent in strugurii
negri (mai ales coaja lor), in samburii strugurilor (albi sau rosii), afine,
mure, coacaze negre, mere cu coaja inchisa la culoare, varza rosie, ceapa
rosie, in fasolea boabe de culoare neagra; acizii
grasi omega 3 din uleiul de peste au un rol benefic in buna
functionare a inimii si vaselor de sange: sunt antiagregante plachetare,
fluidifica sangele; doza zilnica e de aprox 1-2 g/zi.
Gemoterapia cu
muguri de castan comestibil si salbatic, scoarta de lamaie, muguri de arin alb,
timp de 2-3 luni, este deosebit de eficienta.
Local, se fac
masaje usoare, in sens ascendant, la nivelul picioarelor cu creme si geluri ce
contin plante cu actiune vasoprotectoare care ajuta la diminuarea stazei
venoase si ameliorarea microcirculatiei periferice: castan, sulfina, musetel,
arnica, coada-soricelului, salvie, urzica, spanz, ulei din samburi
struguri, ulei de lemongrass.
Utile sunt si baile de picioare cu ulei esential de menta, rozmarin, lamaie, ienupar, cu tinctura de arnica.
Foarte utile
sunt si sedintele de reflexoterapie si drenaj
limfatic, efectuate manual de catre un specialist, 1-2/saptamana,
timp de 3-4 saptamani.
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu